вівторок, 3 березня 2015 р.

Участь у проекті «Моральний вчинок»


В рамках Всеукраїнського конкурсу «Моральний вчинок», ініціатором якого є Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі, учні 1-Б класу ЛСЗШ І ступеня №53 взяли участь в екологічному проекті. Школярі розмістили у своїх під’їздах ємності для збору використаних батарейок із банером, який розробила учениця Колдовська Стефанія. Зібрані батарейки, а це більше 30 кг (а це більше 1250 батарейок), були здані в один із пунктів прийому. 
В планах запровадження практики встановлення контейнерів для збору батарейок у кожному будинку, під’їзді, школі та іншій установі.
Чи знаєте ви, якої шкоди завдають навколишньому середовищу батарейки, що викидаються в сміттєве відро? Адже всі ми, хоч і опосередковано, використовуємо їх кожен день. Від батарейок працюють годинники, електричні зубні щітки, електробритви, ліхтарики, комп'ютерні мишки,  а також телефони, плеєри, фотоапарати, ноутбуки, сигналізації та інша апаратура. У кожному автомобілі використовується акумулятор, який, по суті, теж є батарейкою. Зараз батарейки продаються практично в кожному магазині або кіоску, і всім їм знаходиться застосування. Цікаво, куди вони потім діваються? ..
А діваються використані батарейки, в більшості своїй, на «кладовище сміття». І це далеко не так невинно, як може здатися на перший погляд.
Одна пальчикова сольова батарейка, викинута на звалище, забруднює важкими металами близько 20 квадратних метрів землі. У сольових батарейках міститься цинк, пасивне вугілля і двоокис марганцю, електроліт з хлориду амонію. Ці речовини потрапляють в землю і грунтові води, завдаючи тим самим невиправної шкоди всьому живому, включаючи людину. Вони потрапляють в організми тварин, у фрукти, які ми їмо самі і даємо нашим дітям, випаровуються у повітря, яким ми дихаємо.

Фото надала Наталія Шидлось
Інформація про конкурс на сайті

Немає коментарів:

Дописати коментар